מתנגדים לפינוי-בינוי על גבם של הדיירים הוותיקים ושל העניים

הממשלה מקימה בימים אלה רשות חדשה שתהיה אחראית על ביצוע פינויבינוי ופרויקטים נוספים של התחדשות עירונית, אך החקיקה המסדירה את פעילות הרשות לא מתייחסת בצורה מספקת לדיירים הקיימים. ועדה מיוחדת בכנסת החלה לדון לאחרונה בהכנת הצעת החוק להקמת הרשות להתחדשות עירונית, שמטרתה זירוז תהליכי התחדשות עירונית, כמו פינויבינוי, תמ"א 38 ופרויקטים נוספים, לקריאה שנייה ושלישית.

2015-08-25_162552

באגודה לזכויות האזרח ובעמותת במקום דורשים לזכור את האוכלוסיות המוחלשות ביותר, שעלולות להיפגע משמעותית מתהליכים אלו. הדרך הטובה ביותר לשמור על זכויות הדיירים הוא על ידי ביצוע תסקיר חברתי לפני כל פרויקט. התסקיר, שיבוצע על ידי מתכנן חברתי שאיננו תלוי ביזם, יסייע להבין מיהם הדיירים המתגוררים במקום, מהו האופי שלהם ומהם צורכיהם. כיום איש לא יודע מי מתגורר בבניינים המיועדים לפינויבינוי, ואף אחד לא דואג למנוע פגיעה בהם.

"פינויבינוי הוא מסלול שיוצר התערבות גסה במרקם הקיים. הוא הורס דיור זול, דיור ציבורי ודירות עממיות, ומקים במקומם בנייה בצפיפות גבוהה, לרוב של מגדלי מגורים", כתבו לוועדה עו"ד גיל גןמור מהאגודה לזכויות האזרח וד"ר יעל פדן מעמותת המתכננים "במקום". עוד נאמר במכתב: "עקב כך, דמי ועד הבית ותחזוקת הבניין עולים בעשרות אחוזים בעוד שההכנסה החודשית לא משתנה, וקיים חשש שהתושבים הוותיקים לא יוכלו לעמוד בתשלומים החדשים והיקרים וידחקו מהמקום." גם דיירי הדיור הציבורי נמצאים בסכנה של פגיעה קשה וסילוק בפועל מהמגדלים החדשים. לפי נוהל משרד הבינוי, דיירי דיור ציבורי שיישארו במתחם לאחר האכלוס מחדש ייאלצו לשאת בכל ההוצאות הנוספות כתוצאה מהגדלת הדירה במחירי השוק החופשי, והוצאות אלו צפויות לצמוח בצורה חדה. בעיה נוספת היא פגיעה בזכאותם החוקית לרכוש את הדירות שבהן הם מתגוררים מכוח חוק הדיור הציבורי, מכיוון שברגע שבו הליך פינויבינוי עומד על הפרק, מחיר הדירה עולה משמעותית. ללא התייחסות מיוחדת לדיירים אלו, בהם נכים, מבוגרים ואוכלוסייה המתמודדת עם עוני, הפגיעה בהם תהיה הקשה ביותר.