ח"כ חנין לשר האוצר כחלון: הטבות להורים אינן מספיקות כי יש כסף רב בקופה

הצעת חוק משותפת של חברי הכנסת דב חנין (חד"ש הרשימה המשותפת) ואלעזר שטרן (יש עתיד), מציעה לתת הטבות כלכליות לניצולי שואה שעלו לישראל לאחר שנת 1953, במטרה להוציאם ממעגל העוני. על פי ההצעה, המענק השנתי, שכיום עומד על 3,600 שקל בשנה, יעמוד על כ-12 אלף שקל. על פי ההערכות, עלות הצעת החוק נאמדת ב-650 מיליון שקל בשנה.

2017-04-19_202506

ח"כ דב חנין במצעד למען זכויות ניצולי השואה שנערך במאי אשתקד במרכז תלאביב (צילום: אביב לניצולי שואה)

ח"כ חנין, יו"ר משותף בשדולה למען ניצולי השואה, אמר כי לאחר ההטבות של שר האוצר כחלון להורים שהוצגו אתמול (שלישי) יש להמשיך בצעדים חברתיים כדוגמת הטבות לניצולי השואה. "יש הבנה בדרגים הגבוהים של משרד האוצר וזאת שאלה פוליטית. לחוק יש עלויות ויש כסף בקופת המדינה", אמר חנין. "האוצר צריך להשתמש בכסף לטובת מטרות חברתיות, ואנחנו אומרים לממשלה, במקום להוריד היום מס חברות צריך לעשות תיקונים חברתיים ולדאוג לניצולי השואה. שנת 1953 היא היסטורית אבל אסור שזה יבחין בין אנשים לאנשים שעברו את אותן הזוועות רק כי עלו לארץ בשנים שונות". עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"לית עמותת "אביב לניצולי שואה", הוסיפה היום במסיבת עיתונאים כי רבע מהניצולים בישראל חיים בעוני. לדבריה, ניתן לראות בבירור שתי קבוצות: זו שעלה לישראל לפני 1953 וזו שאחריה.

בישראל חיים כיום כ-78 אלף ניצולי שואה שעלו לאחר שנת 1953. בשל עלייתם המאוחרת הם לא זכאים לזכויות רבות שאותן מקבלים על פי חוק "נכי רדיפת הנאצים" כל מי שעלו לפני 1953. בפועל, מדובר בהבדל תהומי בפיצוי, משום שהעולים מוקדם יותר מקבלים בנוסף גם רנטה חודשית של 2,248 שקל, שיחד עם דמי הבראה מגיעים ל-29 אלף שקל בשנה. מאחר ולא ניתן להשוות את תנאיהם בשל מגבלות תקציביות, הצעת החוק החדשה מבקשת להגדיל את הרנטה החודשית של העולים מאוחר לסכום של 1,000 שקלים בחודש, פי שלוש מהמענק שהם מקבלים כיום.

יצוין שתחת הכותרת "נותנים יד לניצולי השואה", ייערך אירוע למען זכויות ניצולי השואה ביום ראשון הקרוב, 23 באפריל, בשעה 17:00 בכיכר שליד תיאטרון הבימה במרכז תלאביב.