חולי צליאק דורשים פתרון ליוקר המחיה והממשלה משיבה בדיבורים

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה אתמול (שלישי) במחירים הגבוהים של המוצרים ללא גלוטן לחולי צליאק. נציגי החולים האשימו כי שנים ארוכות מתקיימים דיונים ומחאות ללא שום פתרון באופק, ואילו במשרדי הבריאות והכלכלה טענו כי לא נקבע לכך תקציב.

2015-11-25_181927

ח"כ דב חנין (חד"ש הרשימה המשותפת), שמילא את מקום היו"ר, אמר כי עבור החולים מזון ללא גלוטן הוא היחיד שקיים, ועל כן יש להתייחס אליו כאל תרופה. מנכ"ל ארגון זכויות הצליאק, דן סולומון, האשים בוועדה כי חרף דיונים רבים בשנים האחרונות, אין כל התקדמות למען החולים: "הכל דיבורים וזו לא תוכנית רדיו", אמר סולומון, " כבר 14 שנה מדברים וכלום לא קורה. אל תספרו לנו על בעיות תקציב – תביאו לנו פתרונות. בסוף הכל מתחיל ונגמר בכסף ובשר האוצר".

ראש השירותים לבריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, הציג את המלצות הצוות בראשותו, שלדבריו חלקן בטיפול וחלקן דורשות תוספת תקציב. לדבריו, חולי הצליאק משלמים כ-3,000 שקל בשנה יותר עבור מזון מאדם רגיל, והיום הסיוע הוא בסובסידיה של קמח ללא גלוטן של גלעם ב-700 אלף שקל, כדי שיהיה שווה ערך לקמח הלבן הרגיל, ובקצבה של 100 שקל למשפחות נזקקות עם הכנסה מתחת ל-4,000 שקל. פרופ' גרוטו השיב לדרישה של ח"כ חנין ואמר: "יש לזה השלכות רוחב, חולי סוכרת יוכלו לדרוש להכיר במזון שלהם כתרופה ובוועדה לא הייתה החלטה חד משמעית בעניין הזה. בעקרון הנטייה המקצועית שלי כן להשתלב בגישה הזו, אבל צריך להגדיר מנגנון לייחד את המחלה הזו ממחלות אחרות".

ח"כ חנין סיכם את הדיון ואמר כי "מדובר במציאות בלתי נסבלת – במבחן התוצאה מדברים על קבוצה של חולים שמתמודדים עם מציאות קשה ביותר ומחלה שהטיפול בה הוא באמצעות מוצרי מזון שיקרים בכל קנה מידה. הסיבה למצב הזה זו העובדה יוצאת הדופן שמדינת ישראל מושכת את ידה מהטיפול בעניין ומשרד האוצר לא מכניס את היד לכיס. "המדינה לא יכולה להמשיך להתעלם מקבוצה של חולים שאין להם ברירה אחרת", הוסיף חנין, "נקודת המפתח היא שהטיפול היחיד בחולים הוא מזון ללא גלוטן, לכן זה שווה ערך לתרופה. אני מציע למדינה לא להכריז על המזון כתרופה וללכת לוועדת סל התרופות, בשל ההשלכות, אלא ללכת למהלך מתון יותר של סיוע ישיר לחולי הצליאק, כמו בצרפת או בבריטניה וזה יבטיח שההנחה תשמש לנצרכים. זה פתרון שיעלה כסף, אבל בטח יעלה פחות מהאלטרנטיבות".