חד"ש לא חייבת גרוש: המפלגות חייבות לכנסת 197 מיליון שקל בגין הבחירות

החובות של המפלגות לכנסת נחשפים: המפלגות חייבות לכנסת 197 מיליון שקל בגין השתתפותן בבחירות. כך פורסם אמש (ראשון) ב"גלובס". יצוין שרק חד"ש ותע"ל של ח"כ אחמד טיבי, שהן חלק מהרשימה המשותפת, אינן חייבות כספים לבית המחוקקים. ב"גלובס" נאמר ש פריסת התשלומים היא ל-52 חודשים, אך לפי ההסכמים הקואליציוניים הכנסת תתפזר אחרי 36 חודשים  הרבה לפני שהמפלגות יסיימו להחזיר את חובן.

הצהרת אמונים במליאת הכנסת הריקה בצל הקורונה (צילום: הכנסת)

בבחירות לכנסת ה-21, באפריל 2019, שימשה כנסת ישראל בפעם הראשונה כגורם מלווה. חוק מימון המפלגות שונה לפני היציאה לבחירות מועד א', לאחר שהמפלגות התקשו במשך השנים לקבל הלוואות מבנקים מסחריים. באותה העת, כאשר הוענקו ההלוואות, לא תיארו לעצמם בהנהלת הכנסת, שהמדינה תיכנס לסחרור של שלוש מערכות בחירות וכתוצאה מכך, יוענקו הלוואות על הלוואות על הלוואות.

חוק מימון המפלגות נוסח כך, שמפלגות המלוות כספים, יצטרכו להחזיר את ההלוואות באמצעות קיזוז עתידי מכספי המימון השוטף. יחידת מימון פר מנדט עמדה על סך של 1.38 מיליון שקל ולקראת בחירות לכנסת ה-22 הועלתה כל יחידת מימון לסך של 1.9 מיליון שקל. סיעת ישראל ביתנו הייתה היחידה שהצביעה נגד העלאת יחידות המימון.

הליכוד מובילה את הטבלה עם חוב בגובה 76 מיליון שקל. מאחר והם המפלגה הגדולה ביותר עם 36 מנדטים הם מקבלים מימון חודשי של כ3 מיליון שקל, אך החזר ההלוואה יעשה על פני 52 חודשים, כשבכל חודש היא תחזיר רק 1.5 מיליון שקלאם המדינה תצא למערכת בחירות רביעית, כבר בזמן הקרוב, הרי שהם לא יספיקו להחזיר את ההלוואה ויתרתה תיפרע מן המקדמה למימון מערכת הבחירות לכנסת ה-24.

סיעת כולנו שנמצאת בתוך הליכוד, חייבת סך של כ-4 מיליון שקל, אולם על נציגיה בכנסת יפעת שאשא ביטון, אלי כהן וטלי פלוסקוב, לשלם את חובותיהם בנפרד מן הליכוד. כחול לבן (חוסן לישראל של בני גנץ) חייבת לכנסת יותר מ-17 מיליון שקל. סיעת יש עתיד חייבת סכום דומה של כ-18 מיליון שקל ותל"ם של משה יעלון חייבת כ-5 מיליון שקל.

מפלגת העצמאות והמפלגה הירוקה, בראשות אהוד ברק ובהמשך סתיו שפיר, נותרו חייבות סכומים מהתמודדות לכנסת ה-22 בסך 4 מיליון שקל. בכנסת מציינים שהם פועלים לגבות את החובות הללו, כיוון שהעצמאות והירוקה לא נבחרו לכנסת ה-22.

מפלגת גשר של ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שנכנסה בתור סיעה עם מפלגת העבודה בכנסת ה-22 ויחד עם מרצ בכנסת ה-23, נטלה הלוואה בנפרד והיא חייבת כ-2 מיליון שקל, אותם היא צפויה להחזיר תוך 24 חודשים. מפלגת העבודה, עם 3 ח"כים, חייבת יותר מ-4 מיליון שקל; ישראל ביתנו, עם 7 ח"כים חייבת יותר מ-6 מיליון שקל, ש"ס, עם 9 ח"כים, חייבת כ-10 מיליון שקל ומרצ, עם 3 ח"כים, נותרה חייבת יותר מ-8 מיליון שקל.

יהדות התורה, עם 7 ח"כים, מורכבת משתי מפלגות: דגל התורה חייבת כ-9 מיליון שקל ואגודת ישראל חייבת כ-6 מיליון שקל וביחד כ-15 מיליון שקל אם כי החזר התשלומים מתבצע בנפרד. ימינה, 6 ח"כים, מורכבת משלוש מפלגות: צל"ש של בנט ושקד, הבית היהודי של רפי פרץ והאיחוד הלאומיתקומה של סמוטריץ'. הראשונה חייבת כ-6 מיליון שקל, השנייה חייבת יותר מ-4 מיליון שקל והשלישית חייבת יותר מ-3 מיליון שקל. ביחד הסיעה חייבת סכום של כמעט 14 מיליון שקל.

כאמור החריגות הגדולות במצעד ההלוואות הן שתיים מהמפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת: חד"ש ותע"ל שלא נטלו כלל הלוואות מן הכנסת. בל"ד חייבת 1.6 מיליון שקל ואילו רע"ם חייבת פחות ממיליון שקל.