הוועדה לזכויות הילד: 20% מהתלמידים המוגדרים כנוער בסיכון לא מגיעים לביה"ס

בישיבה שהתקיימה הבוקר (רביעי) בוועדה לזכויות הילד בראשות ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש – הרשימה המשותפת) עלה כי 20% מהתלמידים הלומדים במסגרות חינוכיות לילדים בסיכון אינם פוקדים את כיתות הלימוד. בנוסף התברר כי עמותות וארגונים החונכים בני נוער במצוקה ברשויות מוחלשות, אינם רשאים לפעול בתקופת הקורונה. "תנו לנו לעבוד תחת מגבלות הקורונה- חניך מול חונך באוויר הפתוח", ביקש חונך בפרויקט חברתי. נציג משרד הרווחה ציין בישיבה כי "ישנה נפילה מאוד גדולה בשיפור במענים של המדינה לילדים בסיכון". ח"כ ג'בארין קרא לאשר במהרה פתיחתן של כל התוכניות המסייעות לנוער ולילדים במצוקה.

ישיבה של הוועדה לזכויות הילד. בצד שמאל: יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף ג'בארין (צילום: הכנסת)

 

מנהל אגף חינוך ילדים ונוער בסיכון במשרד החינוך, חיים מויאל, הסביר שבסגר הקודם התקבל אישור עבור 13 אלף תלמידים בסיכון להגיע ללמוד למידה פיזית מקרוב, ואילו בסגר הנוכחי עלה מספר התלמידים המורשים ללמוד למידה פיזית ל- 95 אלף. אחיה קמארה, מנהל התוכנית הלאומית לנוער בסיכון במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, הוסיף בישיבה שכשהמסגרות החינוכית, גני ילדים, טיפות חלב, בתי ספר, סגורות יש קושי מאוד גדול לאתר ילדים חדשים בסיכון. לדבריו, המצב הנוכחי והמתמשך של משבר הקורונה עם חרדות בריאותיות, כלכליות ועוד, מכניס ילדים חדשים למעגל הסיכון. "התוכנית הלאומית פועלת ב-185 ישובים. באופן כללי, בישובים האלה יש כ-260 אלף ילדים בסיכון מגיל לידה ועד 18. אפשר להניח בזהירות שבכל מדינת ישראל כ-350 אלף ילדים ונוער בסיכון מגיל לידה ועד 18."

לדברי עו”ד ורד וינדמן, מנכ”לית המועצה הלאומית לשלום הילד, "בסגר הראשון המצב של ילדים ונוער בסיכון היה הבכי רע, כי מרבית המסגרות החשובות לא פעלו. האוכלוסייה בסיכון שמדבררים עליה היום היא גדולה לאין שיעור". הפתרון לדעתה הוא החזרת הקשר הפיזי בין הילדים לחבריהם. "אם הילדים האלה לא יראו עין חיצונית לא נוכל להושיט להם יד כי לא נדע עליהם. אי אפשר לדבר יותר רק על ילדי הגן. ההמלצה שלנו היא פגישות של המורים עם התלמידים בפארקים. הילדים האלה משוועים למישהו שיראה אותם".

נציג עמותת עלם, רועי חימרי, אמר כי קיימת עלייה במצוקה הנפשית והרגשית ועלייה בדיווחים על פגיעות עצמיות, הפרעות אכילה ובעיות של דימוי גוף כתוצאה שחשיפה מרובה לרשתות החברתיות. עוד תיאר פי שניים דיווחים על אלימות בבית או ברחוב; פי שניים דיווחים על אלימות מינית. לדבריו, הנתונים שנאספו בחודש אוקטובר מראים שהמצוקה רק הולכת וגוברת. חימרי התייחס גם למגזר החרדי וציין כי יש הכפלה במספר בני הנוער במגזר החרדי שבאו במגע עם המשטרה: "מעצרים, אכיפה ואלימות משטרתית, קשורים קשר ישיר להפגנות ולתהליך של דמוניזציה שעושים לחברה החרדית, שגורמת לפגיעה בבני הנוער החרדים".