האו"ם: מערכת הבריאות הפלסטינית לא תוכל להתמודד עם החמרת משבר הקורונה

יכולתה של מערכת הבריאות הפלסטינית להתמודד עם הגידול הצפוי במספר חולי הקורונה מוגבלת מאוד נוכח מקשיים וחוסרים קריטיים הנמשכים זה זמן רב. כך נמסר ממשרד  האו״ם לתיאום עניינים הומניטריים בשטח הפלסטיני הכבוש. לדברי המשרד "המצב חמור במיוחד ברצועת עזה, שמערכת הבריאות בה נפגעה מהמצור הישראלי הממושך, מהפילוג הפלסטיני מבית, ומגירעון חשמל כרוני ומחסור באנשי סגל מיומנים, תרופות וציוד".

אמבולנס בצד הפלסטיני של מעבר ארז (צילום: גישה)

 

כבכל מקום, הקבוצות הפגיעות והחלשות ביותר, העלולות להיזקק לטיפול רפואי אינטנסיבי הן קשישים ומי שסובלים מיתר לחץ דם, מחלות ריאה, אי ספיקת כליות, מחלות לב וסוכרת. מי שחיים בתנאי צפיפות יתר, במיוחד במחנות פליטים ובשכונות העניות והצפופות של עזה ושל הגדה המערבית, מצויים בסיכון גבוה יותר להידבקות, בשל מערכת התברואה הירודה, לרבות אספקת מים תת תקנית ולא סדירה ובתי שימוש משותפים.

על פי הדו"ח, הפריטים הדחופים ביותר שהמלאי שלהם אינו מספיק, ואשר יידרשו לבלימת ההתפשטות ולצמצום שיעורי התמותה הפוטנציאליים בקרב קבוצות פגיעות כוללים: ערכות ציוד הגנה אישי ואספקה חיונית אחרת למניעה ובקרה של זיהומים; ציוד, פריטים מתכלים ותרופות לטיפול במצוקה נשימתית; מכשירי הנשמה, מכשירי מוניטור־לב, עגלות חירום ומכשירי רנטגן ניידים; וערכות לבדיקות הנגיף קוביד-19. בתי חולים ברחבי השטח הפלסטיני הכבוש סובלים ממחסור בסגל מומחה ביחידות טיפול נמרץ, ותשתית המעבדות זקוקה בדחיפות לשדרוג כך שתתאים לתקני בטיחות וגהות ביולוגית קפדניים, ואילו סגל המעבדות בעזה סובל מפערים חמורים בהכשרה ובהתמחויות. בנוסף, הגבלות הנסיעה החדשות והמחמירות, הן המקומיות והן הבינלאומיות, מקשות על פרישה מספקת של צוותי חירום (מידע נוסף בפרק העוסק בבריאות).

סגירת בתי הספר, ההגבלות על גישה למקומות עבודה והטלת הבידוד והעוצר, במיוחד במשקי בית צפופים, בצד חוסר ודאות כללי, צפויים להגביר את המצוקה הנפשית והפסיכו־חברתית, במיוחד בקרב ילדים, וכן את האלימות המבוססת על מגדר. חששות אלה מועצמים במיוחד בהקשר של עזה, לאור ההשלכות של המצור, שלושה סבבים מרכזיים של הסלמה במעשי האיבה, והשפעת הפגיעה הנרחבת בבני אדם ב"צעדת השיבה הגדולה" בעת האחרונה. בה בעת, הגבלות הגישה והגבלות אחרות שהוטלו הובילו לקיצוץ קשה בשירותי הרווחה. יש צורך דחוף להגיש שירותי תמיכה נפשית ופסיכו־חברתית בדרכים חלופיות כדי שיתאפשר לתת מענה למספר הגדל והולך של בני אדם הנזקקים לשירותים אלה.

עוד נמסר כי ההשלכות הכלכליות של המשבר הוגבלו עד עתה בעיקר לפועלים שאיבדו את הכנסתם מעבודתם בישראל, וכן לכמה עסקים שנאלצו להיסגר בגדה המערבית, במיוחד בעיר בית לחם. אבל מספר בני האדם שייפגעו מאובדן הכנסה, במיוחד בגדה המערבית, צפוי לגדול בקרוב בעקבות החמרת ההגבלות וההשלכות שנודעו לכך על כל ענפי הכלכלה – לרבות שירותים, ייצור, בניין ותובלה.