דורשים לחקור התקפות ישראליות על בתי ספר בעזה במסגרת 'צוק איתן'

"רבים מההרוגים היו ילדים שנהרגו בעת שנתם", כך תיאר מכתב של הארגונים עדאלה ומיזאן את שאירע במהלך אחת ההתקפות הישראליות נגד בתי הספר, המבנים והמתחמים של אונר"א. מבנים בהם שהו יותר מ- 10,000 פליטים פלסטינים ברצועת עזה, אשר ברחו מבתיהם אל מבנים אלו כמקלט מהתוקפנות הישראלית.

2014-09-16_181739
פליטים בחצר אחד מבתי הספר של אונר"א ברצועת עזה (צילום: אקטביסטילס)

עם פתיחת שנת הלימודים שיגרו "מרכז עדאלה" ו"מרכז מיזאן לזכויות אדם בעזה", מכתב שבו רוכזו נתונים אודות ההתקפות הישראליות על בתי ספר ומתחמים של אונר"א. שני הארגונים דרשו משר הביטחון, היועץ המשפטי לממשלה והפצ"ר לפתוח בחקירה מיידית בחשד חמור לביצוע פשעי מלחמה והפרה של החוק ההומניטרי הבינלאומי ודיני המלחמה.

במכתב פירטו הארגונים את ההתקפות נגד חמישה בתי הספר ובניינים השייכים לאונר"א באזורים שונים בעזה. במכתב שכתבה עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה נכתב כי חיל האוויר הישראלי הפציץ את מתחם אונר"א בג'בלייה. כתוצאה מההתקפה הישירה נהרגו 21 בני אדם ונפצעו יותר ממאה, מתוך 3,200 פליטים ששהו במתחם בג'בלייה. "רבים מההרוגים היו ילדים שנהרגו בעת שנתם", כתבה עו"ד זהר.

ב-3 באוגוסט, צה"ל הרג 11 תושבי עזה ביניהם חמישה ילדים, ונפצעו 27 אחרים, מתוך כ-3,000 פליטים ששהו במתחם אונר"א ברפיח. אל מיזאן ועדאלה ציינו במכתבם כי תקיפה אחרת על בית ספר של אונר"א, ב-27 ביולי, גרמה לפציעתם של חמישה אנשים, מתוך 1,500 פליטים ששהו בבית ספר. עוד צוין במכתב כי כעבור יומיים חיל האוויר תקף מתחם השייך לאונר"א בשכונת זייתון, אשר בו שהו 2,200 פליטים, וכתוצאה מתקיפה זו נפצעו שמונה אנשים ששהו במתחם.

במכתב קודם של עדאלה ומיזאן, שנשלח ב-27 ביולי, דרשו הארגונים לפתוח בחקירה בחשד לביצוע פשע מלחמה בעקבות התקפה ישראלית נגד בית ספר השייך לאונר"א בבית חאנון, שבו שהו 300 פליטים, מהם נהרגו 15 אנשים ונפצעו יותר ממאה, רובם ילדים ונשים. במכתב הדגישו מרכז עדאלה ומיזאן שההתקפות הישראליות הינן הפרה חמורה של דיני הלחימה ובראשם החובה להבחין בין מטרות צבאיות לאזרחיות, והחובה להגן על חיי אזרחים בזמן לחימה. "אמנות ג'נבה מטילות כולן חובה על המדינה המפרה לפתוח בחקירה במקרים של הפרת המשפט הבינלאומי ההומניטארי ואף להעמיד לדין במידת הצורך."