באינדונזיה דורשים לחקור מעורבות ארה"ב ברצח חצי מיליון קומוניסטים

ארגונים בחברה האזרחית ולזכויות אדם, ביניהם סניף אמנסטי, ועדת הנעדרים וקרובי קרבנות הדיכוי, אסירים פוליטיים לשעבר וניצולי הטבח, התכנסו אתמול (שישי) בג'קרטה וקראו לחקור את הרצח ההמוני של פעילי המפלגה הקומוניסטית ב-1965 ואת מעורבות ארה"ב במעשה.

זאת, בעקבות חשיפת מסמכים בארה"ב לפיהם ארצות הברית הייתה מודעת למסע ההשמדה האנטיקומוניסטי שניהל צבא אינדונזיה בשנות ה-60, ובו נהרגו כחצי מיליון אזרחים. כך כולה מהמסמכים מסווגים שהותרו לעיון הציבור והכוללים אלפי תכתובות דיפלומטיות משגרירות ארה"ב בג'קרטה בין 1963 ל-1966.

2017-10-21_212613

אסיפה המונית של המפלגה הקומוניסטית באצטדיון בג'קרטה ב-1965 (צילום: ויקיפדיה)

המסמכים מציירים תמונה של משטר טרור ממלכתי שהשליטו צבא אינדונזיה וארגונים אסלאמיים, כזו ששורטטה על ידי היסטוריונים ובכרך של מחלקת המדינה האמריקנית, שהפך לפומבי ב-2001 חרף המאמצים של סוכנות הביון המרכזית (CIA) לבלום זאת. ב-1965, המפלגה הקומוניסטית באינדונזיה הייתה השלישית בגודלה בעולם, אחרי המפלגה הסינית והסובייטית, עם כמה מיליוני חברים. נשיא המדינה אחמד סוקרנו היה סוציאליסט ואנטיאמריקני.

באותה עת גורמים אמריקאים בממשל היו נלהבים שגנרלים שמרנים הטילו משטר צבאי בג'קרטה, השתלטו על תחנת הרדיו הממשלתית ופתחו במבצע לחיסול המפלגה הקומוניסטית בטענה שהיא תכננה להדיח את הממשלה. בתוך כמה חודשים, הצבא ניצח ושינה את נטייתה של אינדונזיה אל המחנה האמריקני, כשהוא פותח שוק ענק לטובת חברות אמריקניות.

המסמכים מוכיחים את הידע המוקדם, המפורט והמתמשך של שגרירות ארצות הברית ושל מחלקת המדינה על מעשי ההרג ואת הנחישות להימנע מלנקוט פעולה שתפגע בצבא אינדונזיה. היסטוריונים כבר גילו בעבר שארצות הברית סיפקה לצבא המקומי רשימה של בכירים במפלגה הקומוניסטית, ציוד רדיו וכסף כחלק מתמיכתה הפעילה.

במסמכים מצוינים במיוחד מעשי טבח שבוצעו בהוראת סוהארטו, גנרל בצבא שבתוך כמה חודשים יתפוס את השלטון ויחזיק בו במשך יותר משלושה עשורים, ואת התפקיד המכריע של ארגונים אסלאמיים, שנותרו גם כיום הגדולים ביותר באינדונזיה, בהוצאות ההמוניות להורג.

ב-21 בדצמבר 1965 כתבה המזכירה הראשונה בשגרירות, מארי ונס טרנט, למחלקת המדינה "על השינוי הפנטסטי שקרה בפרק זמן קצר של עשרה שבועות". היא גם ציינה הערכה שלפיה מאה אלף איש נטבחו. עוד נכתב כי באי באלי לבדו, עשרת אלפים אנשים נהרגו עד אמצע דצמבר, כולל הוריו וקרובי משפחה רחוקים של מושל האי הפרוקומוניסטי, וכי הטבח נמשך. חודשיים לאחר מכן, תכתובת נוספת מהשגרירות העלתה כי היקף הטבח בבאלי זינק ל-80 אלף איש.

שחרור המסמכים מגיע בזמן של עלייה ברטוריקה האנטיקומוניסטית באינדונזיה, שם איום הקומוניזם משמש את השמרנים לעתים תכופות. יצוין שהתארגנויות קומוניסטיות פועלות במדינה, אבל במחתרת. מעטים מהדיונים באינדונזיה עוסקים בביקורת על שלטונו של סוהארטו, שנחשב ל"גיבור לאומי שעצר את הקומוניזם". כינוס היסטורי שהתקיים בשנה שעברה בין אנשים ששרדו את מרחץ הדמים לבין הממשלה הוביל לתגובת נגד חריפה.

"מעשי הטבח שאירעו ב-1965 הם מהפשעים הגרועים ביותר שבוצעו נגד האנושות והסוד האפל ביותר של המדינה שלנו", אמרה ורוניקה קומאן, עורכת דין לזכויות אדם במדינה. "הניצולים ששרדו הם מבוגרים מאוד כיום, ואני חוששת שהם לא יזכו לצדק לפני שהם ימותו. אני מקווה שעם חשיפת המסמכים, האמת תוכל לצאת לאור והאחראים יעמדו לדין".