ארגוני זכויות אדם עתרו נגד כליאתם של פליטים המסרבים לעזוב למדינה אפריקאית

ארגוני זכויות אדם עתרו אתמול (חמישי) לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בקריאה לביטול המדיניות החדשה המאפשרת כליאה מבקשי מקלט במתקן "סהרונים" אם יסרבו לעזוב למדינה שלישית באפריקה. העתירה הוגשה בשמם של שני מבקשי מקלט העומדים להיכלא לזמן בלתי מוגבל ב"סהרונים".

בשבוע שעבר נמסר לכמה מבקשי מקלט, השוהים במתקן הכליאה "חולות", כי אם לא יעזבו את ישראל למדינה שלישית יועברו ל"סהרונים" תוך 14 יום. בעתירה דורשים הארגונים לבטל את ההסדר. לצד העתירה הוגשה בקשה דחופה לצו ביניים המבקש להקפיא את המצב הקיים ולמנוע את כליאתם של המסרבים לצאת למדינה שלישית.

2015-07-03_193906

הפגנה של מבקשי מקלט ב"חולות", יוני 2014 (צילום: המוקד לפליטים ולמהגרים)

יצוין שהאגודה לזכויות האזרח, המוקד לפליטים ולמהגרים ורופאים לזכויות אדם הגישו ביום רביעי האחרון עתירה נוספת לבג"ץ בעקבות סירוב שב"ס לאפשר למוחזקים ב"חולות" להכניס למתקן מוצרי מזון ולהכינם במתקן. על פי הארגונים, סירוב זה פוגע במבקשי המקלט במתקן בכל יום, אך בייחוד בימים אלה, בהם מצוין חודש הרמדאן. בעתירה הסביר עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח כי כשני שליש מהשוהים במתקן צמים ומקיימים ארוחת איפטאר, ארוחה לשבירת הצום, מדי ערב עם רדת החשיכה. "כיוון שהם אינם מורשים להכניס למתקן מזון ולהכינו שם, הצמים אנוסים לצאת מדי ערב למדבר, ולקיים בו, על הארץ, את ארוחת האיפטאר. את ארוחותיהם הם מבשלים בתנאי שדה על גבי מדורות, שאותן הם מבעירים מזרדים שקוששו. אין זו דרך לקיים את מנהגי החג. תופעה משפילה זו, שמקורה אך ורק במדיניות המשיבים שלא לאפשר לשוהים במתקן להכניס אליו מזון, להתקינו ולצרוך אותו, פוגעת באופן חמור בכבודם של השוהים במתקן, בחירותם, באוטונומיה שלהם ובחופש הדת". לעתירה מצורפות תמונות הממחישות את סוג המזון הבסיסי הניתן במתקן, אל מול האוכל המסורתי אותו מכינים מבקשי המקלט.

בעתירה מובהר כי ישנו קשר הדוק בין סוגיה זו לבין העתירה החוקתית שהגישו הארגונים, הדורשת להורות על ביטול החוק למניעת הסתננות ועל סגירת המתקן: "סוגיית המזון במתקן "חולות" אינה עומדת לעצמה. היא פרגמנט אחד בשורה של אמצעים שנועדו לתכלית אחת – לייאש את היושבים במתקן ולדחוק אותם מחוץ לישראל". הארגונים קראו לבית המשפט לקיים דיון דחוף בעתירה.